Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ερυθρός Αστέρας – ΠΑΟ 86-90 (vid)

Ερυθρός Αστέρας – ΠΑΟ 86-90 (vid)

maciulis erithros asteras

maciulis-erithros-asteras

Η απόδραση των δώδεκα
Σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε… χαμένο για ένα ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα στην επανάληψη, ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ και, παρά το γεγονός πως ο Ερυθρός Αστέρας ήταν αυτός που πήγε το παιχνίδι στην παράταση (με τρίποντο του Σιλμπ), άλωσε τη “Χάλα Πιονίρ” με 90-86 (74-74κ.α.) σημειώνοντας τη δεύτερη νίκη του στην Ευρωλίγκα.

Κορυφαίος για το τριφύλλι ήταν ο Παππάς με 24π. ενώ το δίδυμο των Διαμαντίδη (12π.-9ασ.) και Ματσιούλις (16π.) ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των “πρασίνων” στα τελευταία δευτερόλεπτα του έξτρα πενταλέπτου.

Η γνώριμη τακτική του Ερυθρού Αστέρα να ξεκινά με τον Μαριάνοβιτς στη θέση “5” αποτέλεσε το μεγάλο… όπλο του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχρισε ως βασικό σέντερ των “πρασίνων” τον Μάικ Μπατίστ, κι αυτός με τη σειρά του τον δικαίωσε πλήρως.

Ο Αμερικανός παίκτης ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά αφού εκμεταλλευόμενος τα αργά πόδια του αντιπάλου του, τον “χτυπούσε” από μέση απόσταση. Έτσι, οι συνεργασίες ΔιαμαντίδηΜπατίστ στα πρώτα τέσσερα λεπτά του αγώνα είχαν πάντοτε ως αποδέκτη τον δεύτερο, ο οποίος με 4/4 δίποντα ήταν αυτός που έφερε το τριφύλλι μπροστά στο σκορ (6-11 στο 5’).

Η είσοδος του Τζένκινς, όμως, στη θέση του Νέλσον ήταν αρκετή για να αλλάξει τον ρουν του αγώνα. Ο Αμερικανός γκαρντ έδωσε στους γηπεδούχους αυτό που τους έλειπε στην αρχή του αγώνα: Φαντασία!

Η εκρηκτικότητα του σε συνδυασμό με την εκτελεστική δεινότητα του Σιλμπ αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τον Ερυθρό Αστέρα μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι Σέρβοι ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους, μπέρδεψαν τον Παναθηναϊκό με τις συνεχείς αλλαγές της άμυνάς τους (man-to-man και ζώνη) και κάπως έτσι βρέθηκαν σε θέση οδηγού (19-15 στο 7’).

Ό,τι κι αν προσπάθησαν οι “πράσινοι” στα επόμενα τρία λεπτά δεν είχε αντίκρισμα αφού ακόμα κι όταν έριξαν τη διαφορά -χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Μπράμος– στον πόντο (23-22), ο Κάρι υπέπεσε σε ένα… χαζό φάουλ λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου δίνοντας τη δυνατότητα στο Σιλμπ να πετύχει 3/3 βολές και να επαναφέρει τον Ερυθρό Αστέρα στο +4 (26-22).

Η παρουσία του Μαριάνοβιτς στο παρκέ μπορεί να αποτελούσε… δώρο για το τριφύλλι, αλλά αυτή του αντικαταστάτη του (Κάτιτς) ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι. Ο 33χρονος σέντερ των “ερυθρόλευκων” “πλήγωσε” ουκ ολίγες φορές την “πράσινη” άμυνα στο “ζωγραφιστό” και μαζί με τον έτερο “ψηλό” των Σέρβων (Σιμόνοβιτς) αποτέλεσαν τον κυριότερο λόγο, για τον οποίο η ομάδα του Ντέγιαν Ράντοντις διατήρησε το προβάδισμά της δίχως να απειληθεί ιδιαίτερα (36-27 στο 15’).

Ο Αργύρης Πεδουλάκης προσπαθούσε με συνεχείς αλλαγές και τάιμ άουτ να “σπάσει” τον ξέφρενο ρυθμό των γηπεδούχων, αλλά κάθε προσπάθειά του έπεφτε στο κενό.

Οι Σέρβοι συνέχισαν… το βιολί τους και βρίσκοντας στο πρόσωπο του Μπλάζιτς τον ιδανικό συνεχιστή της κυριαρχίας τους, παρέμειναν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης. Η διαφορά έφτασε, μάλιστα, το +10 (43-33) στο 17ο λεπτό, με τα “καμπανάκια” στον “πράσινο” πάγκο να είναι πολλά αφού η προσωπική άμυνα που έπαιζαν οι περισσότεροι παίκτες του τριφυλλιού βαθμολογούταν κάτω από τη βάση.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την εντυπωσιακή ευστοχία του Ερυθρού Αστέρα στα εντός παιδιάς σουτ (19/32) σε συνδυασμό με την υπεροχή του στους αιθέρες (16 ριμπάουντ έναντι 8), τότε δεν είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί το πώς οι “ερυθρόλευκοι” πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας αέρα δεκαπέντε πόντων (48-33).

Στο πρώτο πεντάλεπτο της επανάληψης ήταν σα να βγήκε… άλλη ομάδα στο παρκέ αφού ο Παναθηναϊκός ήταν αγνώριστος (προς το καλύτερο). Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έβγαλε τσαμπουκά στο παρκέ, πίεσε ασφυκτικά την περιφέρεια των Σέρβων και με το Παππά να αναλαμβάνει χρέη ηγέτη “έτρεξε” σερί 12-0 μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών μετατρέποντας το παιχνίδι σε ντέρμπι (48-45 στο 25’).

Ο Έλληνας γκαρντ δεν ήταν, όμως, μόνο του σε αυτό το σημείο αφού εξαιρετικός (κυρίως επιθετικά) ήταν και ο Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος εκτελώντας αρκετές φορές από μέση απόσταση ανάγκασε τον Ντέγιαν Ράντονιτς να… αλλάξει (ξανά) σέντερ περνώντας στο παρκέ τον Κάτιτς.

Πάνω, όμως, που οι “πράσινοι” έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι, ένα στιγμιαίο χαλάρωμα και οι συνεχόμενοι πόντοι του Ραντένοβιτς ήταν αρκετοί για να επαναφέρουν τον Ερυθρό Αστέρα σε απόφαση ασφαλείας (56-46 στο 27’). Εν τέλει, το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τους Σέρβους να βρίσκονται στο +8 (56-48), αλλά τον Παναθηναϊκό να δείχνει πως απέχει ένα “κλικ” από την ολική ανατροπή.

Η αντίδραση των “ερυθρόλευκων” στην “πράσινη” πίεση συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, με τους γηπεδούχους να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το προβάδισμά τους (62-48) στο 32ο λεπτό, αλλά κάπου εκεί να μπαίνει τέλος στον επιθετικό τους μονόλογο.

Στα εναπομείναντα οκτώ λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ. Με τον Παππά να συνεχίζει την εντυπωσιακή του εμφάνιση και τον Ματσιούλις σε θέση “4”, το τριφύλλι ανέκαμψε και δεν άργησε να… αγχώσει τους Σέρβους φέρνοντας τη διαφορά στο -3 (66-63) με κάτι λιγότερο από τρία λεπτά να απομένουν για τη λήξη του αγώνα.

Ήταν φανερό από τις κινήσεις των παικτών του Ντέγιαν Ράντονιτς πως το άγχος τούς είχε κυριεύσει. Όταν, μάλιστα, οι νταμπλούχοι Ελλάδος πήραν κεφάλι στο σκορ (μετά από πάρα πολλή ώρα), τότε τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη προηγήθηκε με τέσσερις πόντους (67-71 στο 1:16’, 69-73 στα 33’’), αλλά πάνω που έδειχνε πως είχε “κλειδώσει” τη νίκη με το +3 (71-74) που είχε στο 23’’, ήρθε το τρίποντο του Σιλμπ 10.7’’ πριν τη λήξη για να οδηγήσει τις δύο ομάδες στην παράταση (74-74) αφού η προσπάθεια του Διαμαντίδη σχεδόν με το άκουσμα της κόρνας δεν βρήκε στόχο.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι “πράσινοι” “πλήγωσαν” δύο συνεχόμενες φορές την άμυνα ζώνης του Ερυθρού Αστέρα παίρνοντας ένα σημαντικό προβάδισμα (76-80 στο 42’), την ίδια ώρα που οι δύο ομάδες είχαν… ξεχάσει να παίξουν άμυνα.

Έτσι, οι εναλλαγές στα συναισθήματα ήταν έντονες στα τελευταία λεπτά της παράτασης, με τον Παναθηναϊκό, όμως, να είναι αυτός που προηγούταν σταθερά στο σκορ (78-82, 80-84, 82-86).

Το πέμπτο φάουλ που χρεώθηκε ο Λάσμε στο 43ο λεπτό αποδείχθηκε… καθοριστικό για τη συνέχεια του αγώνα αφού η είσοδος του Μπατίστ στο παρκέ έδωσε στο τριφύλλι τέσσερις πόντους μέσα σε διάστημα ενός λεπτού (84-88 στα 55’’).

Ο Σιλμπ με ένα τυχερό σουτ δύο πόντων έριξε και πάλι τη διαφορά στο καλάθι (86-88) με 37.6’’ για το τέλος, αλλά το χουκ του Ματσιούλις (έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ) στα 14.4’’ “έγραψε” τον επίλογο του αγώνα (86-90).

Ο Παναθηναϊκός έφυγε θριαμβευτής από την “κόλαση” της “Χάλα Πιονίρ” και, παράλληλα, απέδειξε πως… όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει!

Διαιτητές: Σαχίν – Κόντε – Πατέρνικο.
Τα δεκάλεπτα: 26-22, 48-33, 56-48, 74-74κ.α, 86-90.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Μίτροβιτς 2, Λάζιτς, Μπλάζιτς 14 (2), Σιμόνοβιτς 7 (1), Μαριάνοβιτς 4, Ραντένοβιτς 10, Κάτιτς 12, Νέλσον 1, Τζένκινκς 17 (3), Σιλμπ 19 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (3), Κάρι, Μπατίστ 13, Φώτσης, Ούκιτς, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 12 (2 τρίπ., 9 ασ.), Γκιστ 2, Παππάς 24 (2), Ματσιούλις 16 (3).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μακάμπι – Βαλένθια 95-80 (vid)

Παραμένει ζωντανή η Μακάμπι Τελ Αβιβ. Σπουδαία νίκη για την Μακάμπι Τελ Αβιβ.… νίκησ…