Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Έχουν το πακέτο”

“Έχουν το πακέτο”

coldebela

coldebela

Στη χώρα μας ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα διέπρεψε ως παίκτης των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά, πλέον, ξεχωρίζει στην Ιταλία ως Γενικός Διευθυντής της Lega Nazionale Pallacanestro (Ένωση των μικρών κατηγοριών). Ο άλλοτε σταρ των δύο “Δικεφάλων” μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ και είπε τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες προπονητές που τους θεωρεί από τους καλύτερους στην Ευρώπης, καθώς “τα συνδυάζουν όλα”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

– Για την νέα του θέση ως Γενικός Διευθυντής της Lega Nazionale Pallacanestro, η οποία είναι η νέα λίγκα που έχει υπό την σκέπη της όλες τις κατηγορίες μπάσκετ εκτός της πρώτης:
“Είναι μία καινούρια ουσιαστικά λίγκα και αφορά όλες τις μικρές κατηγορίες. Αφορά τις αντίστοιχες κατηγορίες των ελληνικών Α2, Β’ εθνικής και Γ’ εθνικής. Η δυναμική μας είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως συμμετέχουν 178 ομάδες, 2.000 παίκτες, 400 προπονητές και την παρακολουθούν περίπου 750.000. Είναι θετικό ότι παίζουν νέα παιδιά, ενώ ειδικά την LNP Gold που είναι η δεύτερη κατηγορία της χώρας την παρακολουθούν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι γιατί έχει υψηλό επίπεδο ξένων παικτών. Η κάθε μια από τις 38 ομάδες της κατηγορίας δικαιούται να έχει 2 Αμερικανούς.

Η δική μου δουλειά είναι να τρέχω όλα αυτά τα πράγματα και να δουλεύω οργανωτικά. Είναι δύσκολο να καταλαβαίνουν όλοι αυτό που θες ειδικά όταν μιλάμε για τόσους ανθρώπους. Τα νούμερα δείχνουν την μεγάλη δύναμη αυτής της λίγκας, όμως φανερώνουν και πόσο δύσκολη είναι η δουλειά να οργανώσεις τόσο μεγάλο πλήθος. Είναι καλό ότι έχουμε τόσο κόσμο στα πρωταθλήματα, όμως θα είναι ακόμα καλύτερο αν βοηθήσουμε όλοι μαζί για να δουλέψουμε προς τον ίδιο στόχο. Αυτή είναι η δουλειά μου”.

Τι έγινε και δεν πέτυχε το εγχείρημα με την Τρεβίζο όπου από το πόστο του Αντιπροέδρου προσπαθήσατε να την αναγεννήσετε;
“Κάποιες φορές πρέπει να καταλαβαίνεις τις δυνατότητες και μέχρι που μπορείς να πας. Υπάρχουν κανόνες που δεν βοηθούν να λειτουργήσεις όσο καλά μπορείς. Στην Τρεβίζο είδαμε λίγο κόσμο και καταλάβαμε ότι χάσαμε το πάθος των φιλάθλων που κάποτε ήταν καθημερινό. Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και απομάκρυναν τον κόσμο δυσκόλεψαν πολύ το έργο μας”.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες προπονητές;
“Έχω την καλύτερη άποψη. Για εμένα είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι υπάρχουν περισσότεροι κόουτς και λιγότεροι προπονητές, ενώ εσείς τα συνδυάζεται όλα. Για να σας εξηγήσω αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο προπονητής είναι αυτός που δουλεύει όλη την εβδομάδα προετοιμάζοντας και γυμνάζοντας της ομάδα, ενώ γνωρίζει πως να βελτιώνει τους παίκτες και αυτό κάνει.

Ο κόουτς είναι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί τον αγώνα και να βάλει 10 παίκτες να παίξουν μαζί παίρνοντας το καλύτερο από τον καθένα. Δυστυχώς στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια είναι περισσότεροι οι κόουτς και λιγότεροι οι προπονητές. Στην Ελλάδα, όμως οι προπονητές σας συνδυάζουν και τα δύο που είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Το γεγονός ότι γενικά στην Ευρώπη έχουν λιγοστέψει οι καλοί προπονητές είναι γιατί λείπουν οι παράγοντες με όραμα και γνώσεις. Αν ο παράγοντας δεν στηρίξει και δεν βοηθήσει τον προπονητή δίνοντας του πίστωση ικανοποιητικού χρόνου τότε ο προπονητής αναγκάζεται να γίνει καλός κόουτς προκειμένου να πάρει άμεσα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει πίσω η δουλειά του προπονητή”.

– Θα θέλατε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να εργαστείτε σε κάποια ομάδα;
“Είμαι μία χαρά εδώ. Πρέπει να επιβιώσω σε αυτό που κάνω και να βοηθήσω το μπάσκετ της χώρας. Το πρότζεκτ που έχουμε αναλάβει είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν θέλω να σκέφτομαι κάτι άλλο. Η Ελλάδα για εμένα είναι μία μπασκετική χώρα που έχω πολλούς φίλους και είμαι πολύ δεμένος μαζί της. Είμαι φίλαθλος όλων των ελληνικών ομάδων και τις στηρίζω όταν αγωνίζονται στην Ευρώπη”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…