Κεντρική Ασίστ Dr. Basket Υδρολυμένο κολλαγόνο

Υδρολυμένο κολλαγόνο

collagen

panagiotopoulos-yiannisΤο κολλαγόνο είναι η πιο συχνά απαντημένη πρωτεΐνη στον οργανισμό, με ποσοστό 30%.  Αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, των τενόντων, των συνδέσμων, του αρθρικού χόνδρου και των οστών. Προσδίδει συνοχή, ελαστικότητα και είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση των εν λόγω δομών.

Με την πάροδο όμως της ηλικίας πέραν των 25 ετών, τα ποσοστά κολλαγόνου μειώνονται σε ετήσια βάση (κατά 1.5%), και συνεπώς κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος. Ο λόγος για το υδρολυμένο κολλαγόνο, αφού η πρόσληψη κολλαγόνου στον οργανισμό δεν μπορεί να γίνει με κάποια τροφή.

Επιστήμονες μελετούν το υδρολυμένο κολλαγόνο από τη δεκαετία του ’70. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο συγκεντρώνεται στις αρθρώσεις και βοηθά στην ανάπλαση του χόνδρου. Η ευεργετική αυτή δράση του, έδωσε νέες θεραπευτικές λύσεις στις εκφυλιστικές παθήσεις όπως στην οστεοαρθρίτιδα.

Γνωρίζουμε ότι, ο χόνδρος στερείται από αγγείωση και νεύρωση, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η θεραπεία του. Το υδρολυμένο κολλαγόνο λοιπόν, έχει την ιδιότητα να διεγείρει τα χονδροκύτταρα, κύτταρα που ελέγχουν τυχόν αλλαγές στον χόνδρο (ευρεσιτεχνία Αμερικής).

Το υδρολυμένο κολλαγόνο παράγεται μέσα από τη διαδικασία ενζυματικής υδρόλυσης ιστών κολλαγόνου. Μέσω της υδρόλυσης το κολλαγόνο διαιρείται σε μικρότερα κομμάτια (υδατοδιαλυτά, βιοδραστικά πεπτίδια), άρα απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, και επίσης περιέχει τρεις (3) φορές περισσότερο προλίνη και γλυκίνη.

Άλλες μελέτες σε ασθενείς έδειξαν μείωση του πόνου (π.χ. σε άνοδο σκάλας), βελτίωση ευκαμψίας των αρθρώσεων, βελτίωση ελαστικότητας δέρματος, αντιμετώπιση οστεοπόρωσης, και βελτίωση των επιδόσεων σε αθλητές. Κατά την άθληση γίνεται καλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης (97%), ενώ περιέχει γλυκίνη και αργινίνη που είναι βασικά στοιχεία της κρεατίνης.

Όσον αφορά την ασφάλεια του προϊόντος, πληθώρα ερευνών έδειξαν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ασφαλές με σπάνιο το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, ή αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα.

Συμπερασματικά, το προϊόν απευθύνεται σε ηλικιωμένους, σε αθλητές, σε υπέρβαρα άτομα, σε άτομα που υπόκεινται σε έντονα επαναλαμβανόμενα φορτία, ή σε όποια άλλη περίπτωση ο ιατρός κρίνει απαραίτητο.

  • Προτεραιότητα εσύ!

    Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησε το 1o Str33t Basketball Tournament, καθώς ήρθε σε συμ…
  • Για την τρίτη ηλικία

    Ένα βιβλίο για την τρίτη ηλικία γεννιέται… O επιστημονικός συνεργάτης του ebasket.gr, Ιωάν…
  • O Nαέλ αποκαλύπτεται…

    Πολυταλαντούχος, πολυσύνθετος, πολυπράγμων… Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για να “…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Παναγιωτόπουλος
Περισσότερα σε Dr. Basket

Δειτε επισης

“Σώστε τους μηνίσκους σας”: Το σύνθημα της σύγχρονης ορθοπαιδικής

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Συναντάται πιο συχνά …