Κεντρική Basket League Άρης Η συνέντευξη του μήνα

Η συνέντευξη του μήνα

synenryxi tis xronias

Χάρης Παπαγεωργίου και Μιχάλης Πελεκάνος –τα δυο “3άρια” του Άρη, ο “παλιός” και ο “νέος”- βρέθηκαν στο κλειστό “Nick Galis Hall“, ώστε να “δώσουν” την συνέντευξη του μήνα, όπου καθιέρωσε η ΚΑΕ Άρης.

Ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου ξεκίνησε μιλώντας για την πορεία του στον αθλητισμό και τον ερχομό του στον Άρη: “Είναι μια μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησα από τις αλάνες της Θεσσαλονίκης παίζοντας ποδόσφαιρο, με τα παιδιά της ηλικίας μου. Τότε δεν υπήρχαν πολλά γήπεδα μπάσκετ. Η “κυψέλη” ήταν το γήπεδο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είμαι γέννημα-θρέμμα της Αγίας Τριάδας στο Φάληρο.

Ασχολήθηκα με πολλά αθλήματα. Υπήρξα δεινός σκόρερ, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ. Είχα μία “ερωτική” σχέση σε ότι αφορούσε τον στόχο. Γκολ στο ποδόσφαιρο και καλάθι στο μπάσκετ. Πρωτοξεκίνησα το μπάσκετ, στο τελείωμα του δημοτικού σχολείου. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδας ένα γήπεδο μπάσκετ, όπου μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά της περιοχής και ήρθαμε σε επαφή με το μπάσκετ.

“Έπαιζα ποδόσφαιρο και έκανα κωπηλασία”

Παράλληλα, έπαιζα και ποδόσφαιρο, έκανα και κωπηλασία. Κάποια στιγμή έπρεπε να διαλέξω. Υπήρχε μια εκδήλωση της Εθνικής Νέων στη λίμνη των Ιωαννίνων, Πανευρωπαϊκό στην Κωπηλασία και παράλληλα ένα πανευρωπαϊκό στο μπάσκετ στη Γερμανία. Ήμουν ήδη στα κλιμάκια της Εθνικής Νέων. Σε πρώτη φάση αποτέλεσα μέλος της Εθνικής Νέων. Το 1971 στο Πανευρωπαϊκό στη Γιουγκοσλαβία ήμουν πρώτος σκόρερ και εκ των κορυφαίων.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, όντας παίκτης ακόμη της Αναγέννησης, με διεκδίκησαν οι ομάδες των Αθηνών, αλλά και της Θεσσαλονίκης, ο ΑΡΗΣ και ο ΠΑΟΚ, αλλά εγώ καταγόμενος από Αρειανή οικογένεια, χωρίς δεύτερη συζήτηση υπέγραψα δελτίο στον ΑΡΗ. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και η επιλογή με  δικαίωσε απόλυτα. Αναδείχθηκα πρώτος σκόρερ, κατέκτησα Κύπελλα και Πρωταθλήματα με την ομάδα.

Κάναμε μία μεγάλη πορεία με τον ΑΡΗ και φτάσαμε τελικά στον ανεπανάληπτο άθλο του 1979, που ήταν και η αφετηρία για την λαμπρή πορεία του Συλλόγου. Από το 1971 έως το 1982 έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου στην Εθνική ομάδα. Διεκόπη άδοξα η καριέρα μου,  λόγω σοβαρού τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα, επέστρεψα βέβαια στα γήπεδα μέχρι το 1987 στον ΑΡΗ, οπότε και κατακτήσαμε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο από το 1985 έως το 1987.

“Ο ανταγωνισμός είναι πολύ ψηλός”

Η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία. Ο ανταγωνισμός στην εποχή μας είναι πολύ υψηλός. Σε ότι αφορά τον ΑΡΗ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγάλη και ένδοξη ιστορία του Συλλόγου. Ο αθλητής που εντάσσεται στο δυναμικό του Συλλόγου, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του και αυτήν την παράμετρο και θεωρώ πως είναι χρέος του και όλων των παιδιών που είναι αυτή τη στιγμή στον ΑΡΗ να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία του συλλόγου και να τη γράψουν και αυτοί με τα δικά τους χρυσά γράμματα.

Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν παίκτη που να με δυσκόλεψε. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Έχω προσπαθήσει να σκεφτώ και κάποιον με την Εθνική ομάδα. Δυσκολίες προέκυπταν όταν οι αντίπαλοι προπονητές προσπαθούσαν να με ανακόψουν με σύνθετες άμυνες, με δύο τρεις παίκτες επάνω μου. Εκεί υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας. Θα ήθελα να πω κάποιον, αλλά στα καλά μου, δεν υπήρχε κάποιος που να με δυσκολέψει.

Αναμφίβολα η χρονιά-σταθμός του 1979. Ήταν μια αλησμόνητη χρονιά για όλους μας. Κάναμε το απραγματοποίητο όνειρο, πραγματικότητα. Ήταν ένας ανεπανάληπτος άθλος, αποτέλεσε την απαρχή μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Δημιούργησε μια μεγάλη παράδοση και έκανε τη Θεσσαλονίκη, μητρόπολη του μπάσκετ και σημείο αναφοράς.

“Απαλλαγμένοι από το οικονομικό άγχος”

Αρχικά, θα πρέπει να υπάρχει μία Διοίκηση η οποία θα αποπνέει υγεία, σοβαρότητα, θα εμπνέει τους αθλητές και θα είναι απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη. Το τεχνικό τιμ και ο προπονητής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που συνεχώς εξελίσσεται και πρέπει οι προπονητές να παρακολουθούν τις εξελίξεις του αθλήματος.

Η απόδοση των παιδιών και η απόδοση που καταγράφεται μέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να είναι όλοι απαλλαγμένοι από το άγχος των οικονομικών πόρων. Θα πρέπει να έχουν ταλέντο, αγάπη για το μπάσκετ, να είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν και να είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για την ομάδα. Οι φίλαθλοι του ΑΡΗ είναι απαιτητικοί, γιατί ο ΑΡΗΣ έχει τεράστια ιστορία”.

Στην συνέχεια τον “λόγο” πήρε ο Μιχάλης Πελεκάνος, μιλώντας για την μετεγγραφή του στην Θεσσαλονίκη και την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό: “Από μικρός ήμουν παιδί που του άρεσε ο αθλητισμός. Στην α’ Δημοτικού ασχολήθηκα με την ελληνορωμαϊκή πάλη και στη συνέχεια με τον στίβο. Μέσω κάποιου γνωστού, πήγα στις ακαδημίες του Περιστερίου για να δοκιμαστώ και από εκεί ξεκίνησα.

Έφτασα μέχρι την πρώτη ομάδα, στη συνέχεια πήγα για δύο χρόνια στην ΑΕΚ, ακολούθησε ο Πανελλήνιος. Έκανα το μεγάλο άλμα στη συνέχεια και πήγα στη Ρεάλ και μετά γύρισα στην Ελλάδα για να παίξω στον Ολυμπιακό. Πήγα δανεικός για ένα χρόνο στο Μαρούσι και όταν τελείωσε το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τον ΑΡΗ, με τον οποίο βρήκαμε τον τρόπο να συμφωνήσουμε και να έρθω στην ομάδα πέρσι το καλοκαίρι.

“Πρέπει να είσαι αντάξιος της ιστορίας του Άρη”

Όταν παίζεις σε μία ομάδα όπως ο ΑΡΗΣ, πρέπει να δουλεύεις πάρα πολύ, είτε είσαι έμπειρος, είτε είσαι ένα νέο παιδί που έχει ταλέντο. Για να καθιερωθείς στον ΑΡΗ, πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ, γιατί έχει μεγάλη ιστορία η ομάδα και πρέπει να είσαι αντάξιός της. Παίζουν μεγάλο ρόλο, αρκεί να ξέρεις να τα διαχειριστείς σωστά.

Πρέπει να δεις τι λάθη έκανες και ήρθε η ήττα και ο ίδιος και οι συμπαίκτες σου, για να δυναμώσεις και στο επόμενο παιχνίδι να είσαι καλύτερος. Έχει μεγάλη πίεση η φανέλα του ΑΡΗ, γιατί είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει μεγάλη ιστορία. Το να αγωνίζεσαι γι’ αυτήν την ομάδα, είναι τιμή για τον κάθε παίκτη. Όταν είσαι έμπειρος και έρχεσαι στον ΑΡΗ, ξέρεις πώς αν το διαχειριστείς.

“Προσωπικοί στόχοι να πετύχει η ομάδα”

Όταν είσαι νεαρός, θέλεις βοήθεια από τους μεγαλύτερους, ώστε να σε αποφορτίσουν και να μην έχεις την πίεση για να μπορείς να προσφέρεις την ομάδα. Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να πετύχει η ομάδα. Έχουμε μπροστά μας έναν ημιτελικό, που είναι μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα και την ιστορία του συλλόγου  να διεκδικήσουμε κάτι καλό και να πάμε στον τελικό.

Θα είναι ένα παιχνίδι, θα το διεκδικήσουμε και από εκεί και πέρα, μακάρι να πάνε όλα καλά, να κερδίσουμε και να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Όσο για το Πρωτάθλημα, θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Οι προσωπικοί μου στόχοι ταυτίζονται με τις φιλοδοξίες μου με την ομάδα”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • “Να είμαστε ανταγωνιστικοί”

    Με ανεβασμένη ψυχολογία –μετά την εντυπωσιακή αν μη τι άλλο ανατροπή κόντρα στον Ίκαρο Χαλ…
  • “Συγκέντρωση και προσοχή”

    Δύσκολο έργο θα έχει ο Άρης κόντρα στον ανεβασμένο ψυχολογικά –μετά την εντυπωσιακή ανατρο…
  • “Επικερδές” φιλικό

    Χωρίς νικητή (65-65) ολοκληρώθηκε το φιλικό του ΠΑΟΚ κόντρα στην Λουκόιλ, με τους δυο προπ…
Περισσότερα από Νίκος Κώνστας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Αφαιρέθηκαν από την FIBA τα δύο από τα τρία ban που διευθέτησε η ΚΑΕ Άρης

H FIBA αφαίρεσε ήδη δύο από τα τρία ban που διευθέτησε η ΚΑΕ και πρόκειται να αφαιρεθεί κα…