Τσάμπα κόπος

perperoglou-osfp-brazil

Υπάρχουν δύο αλληλοσυγκρουόμενες καταστάσεις. Από τη μια το μπάσκετ είναι επαγγελματικό προϊόν, άρα χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, event (εκδηλώσεις), ώστε να πουλήσει περισσότερο και από την άλλη οι μπασκετμπολίστες είναι άνθρωποι κι έχουν συγκεκριμένες αντοχές.

Σταθερά υποστηρίζω την άποψη ότι πρέπει να μειωθούν τα παιχνίδια που δίνουν κάθε χρόνο, οπότε δεν θα μπορούσα παρά να θεωρώ εντελώς περιττή και ανούσια την ταλαιπωρία του International Cup. Αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορώ για την πρώτη ερμηνεία, αναφορικά με το επαγγελματικό μπάσκετ που έδωσα πιο πάνω, αλλά να μην το ψάξουμε λιγάκι;

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη μακρινή Βραζιλία, προκειμένου να πάρει μέρος σε μια… γιορτή του μπάσκετ. Αυτό, βεβαίως, του κοστίζει ακριβά όσον αφορά στην προετοιμασία για το πρωτάθλημα. Και δεδομένου ότι η τύχη έφερε το ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ στην πρώτη αγωνιστική, ο… σχεδιασμός μοιάζει να είναι ατυχής.

Οι παίκτες του δεν θα έχουν συνέλθει καλά – καλά από το “τζετ λαγκ” και θα κληθούν να αγωνιστούν κόντρα στον “αιώνιο” αντίπαλο, σ’ ένα παιχνίδι – τελικό, αφού ενδεχόμενη ήττα θα σημάνει και “αντίο πρώτη θέση“.

Από την άλλη, υπάρχει το δέλεαρ μιας σημαντικής (;) εκδήλωσης, άρα ο Ολυμπιακός ήταν “υποχρεωμένος” να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να κυνηγήσει ένα ακόμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος τρόπαιο. Ουδείς ψέγει τους “ερυθρόλευκους“, αλλά υπάρχει όντως ενδιαφέρον για το “Σούπερ Καπ“, ή όπως θέλετε πείτε το;

Ο θεσμός αυτός λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1987, επανεμφανίστηκε το 1996 όταν και τον κατέκτησε ο Παναθηναϊκός (Ολίμπια Βενάντο Τουέρτο από την Αργεντινή η τότε αντίπαλός του). Τότε είχε γίνει προσπάθεια… αναβίωσης, η οποία εξ αποτελέσματος κρινόμενη απέτυχε παταγωδώς.

Πέρασαν 17 χρόνια για να επιχειρήσουν εκ νέου FIBA (ευρωπαϊκή και αμερικανική) και Euroleague να τον επαναφέρουν. Είναι νωρίς να κρίνουμε αν έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, όμως όσο κι αν ψάξαμε στο Google search δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ.

Καμία αναφορά στο site της ευρωπαϊκής FIBA, καμία αναφορά στα αμερικανικά site, που λογικά θα έπρεπε να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον και μια τυπική (υποτονική) παρουσίαση στο site της Ευρωλίγκας. Μόνο η αμερικανική FIBA έδειξε ενδιαφέρον και παρουσίασε στο site της το γεγονός, αλλά φευ

Για ποιον λόγο γίνεται αυτό το αντάμωμα των πρωταθλητών διαφορετικών ηπείρων, αφού ουδείς ασχολείται; Αν ήθελαν όντως να αναβιώσουν έναν θεσμό, που δεν έχει την παραμικρή αξία, έπρεπε οι διοργανώτριες αρχές να έχουν εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εδώ να σημειώσω ότι η πλευρά του Ολυμπιακού κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά μάλλον αυτό δεν φτάνει για να σώσει το κύρος ενός θεσμού, ο οποίος στην πράξη έχει αποτύχει. Και χωρίς διάθεση να γίνω Κασσάνδρα, περισσότερα είναι αυτά που ενδεχομένως θα στερήσει από τους “ερυθρόλευκους“, παρά αυτά που θα προσφέρει…

Κατά το κοινώς λεγόμενο “τσάμπα κόπος“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Euroleague: Μοιράστηκε το MVP της 34ης αγωνιστικής ο Σλούκας

Μοιράστηκε το βραβείο του MVP, ο Κώστας Σλούκας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Σλούκα…