Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο “Πληρωμένη” απάντηση

“Πληρωμένη” απάντηση

merika tania

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το γράψαμε; Ισχύει!…
Με δύο απανωτά ρεπορτάζ αναδείξαμε το πρόβλημα που ο Κώστας Ρήγας δημιούργησε στους Κριτές της Αθήνας (πατήστε εδώ), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν να αντιδράσουν (πατήστε εδώ).

Η επιβεβαίωση –όχι πως είχαμε αγωνία– ήρθε από τα “χείλη” της προέδρου Τάνιας Μερίκα, η οποία με μια προσεγμένη αλλά εξόχως αιχμηρή (όσοι τη γνωρίζουν αντιλαμβάνονται εύκολα πόσο θυμό και πόνο κρύβει, παρότι έχουν… στρογγυλευτεί οι γωνίες, και ορθώς έπραξε) ανακοίνωση δείχνει και το πρόβλημα, αλλά και τη λύση:

Δεν θυμάμαι να διαπραγματευτήκαμε ποτέ την ενότητα του χώρου.
Δεν θυμάμαι καμία στιγμή που να χρειάστηκε να αλλοιώσουμε τους στόχους μας.
Δεν θυμάμαι να υπήρξε καμία δύναμη που να κατάφερε να διασπάσει αυτό το συμπαγές κομμάτι, που όλοι μαζί κτίσαμε λιθαράκι – λιθαράκι.

Χρόνια τώρα δίνουμε μαθήματα εντιμότητας, ακεραιότητας και σωστής αντιμετώπισης του λόγου υπάρξεώς μας. Όλοι ξέρουν ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Δεν φιλοδοξούμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, ούτε να αποκτήσουμε τις ιδιότητες του νάρκισσου. Υπάρχουν όμως στιγμές που νοιώθουμε περήφανοι για τις επιλογές μας και ελεύθεροι από τις πάσης λογής δεσμεύσεις  και αυτό είναι ανάγκη και να το πούμε και να το γράψουμε . Ακόμα μπορούμε και να το φωνάξουμε αν χρειαστεί.

Γιατί πάνω από όλους και πάνω από όλα, εμείς και το μπάσκετ σε πείσμα των καιρών θα παραμείνουμε ενωμένοι!!!

Έτσι, καταφέραμε να κρατηθούμε και τώρα, με εμφανή βέβαια τα σημάδια από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα (πάνω και κάτω από την μέση).

Η Euroleague, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των αγώνων και μετά από τα τόσα χρόνια λειτουργίας της, κατάλαβε ότι οι κριτές στην Αττική είναι υπεράριθμοι και υποχρέωσε ένα σημαντικό κομμάτι αυτών σε διαθεσιμότητα. Ξεχνώντας γρήγορα την προσφορά τους.

Καταφέραμε να διατηρήσουμε την παρουσία και των 38 κριτών διεθνών αγώνων την αγωνιστική περίοδο 2012-’13, αγνοώντας το αίτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγωνιστικών. Δυστυχώς, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε μια σκληρή πραγματικότητα.

Η ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα στον δικό μας χώρο ευθύνης, αντιμετωπίζει πρόβλημα τιμωρίας αν δεν ακολουθήσει τις αποφάσεις της διοργανώτριας αρχής.

Αν μέναμε στην αρχική μας θέση θα βάζαμε σε κίνδυνο αυτήν την ομάδα, που απειλείται πλέον με πρόστιμο και μηδενισμό από το εν λόγο πρωτάθλημα. Οι επιλογές μας περιορισμένες, ο χρόνος αντίδρασης ανύπαρκτος.

Οι στόχοι δύο: Το καλύτερο για την ομάδα, το καλύτερο για τους κριτές. Η λύση δυστυχώς μία: Να δεχθούμε τον περιορισμό των κριτών για τους αγώνες της Εuroleague, ώστε να μην βάλουμε σε περιπέτειες την ομάδα και το άθλημα, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των κριτών.

Σε έκτακτη συνάντηση στα γραφεία μας, αφού ενημερώθηκαν οι κριτές που επί σειρά ετών (από την ίδρυσή της έως σήμερα) προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Euroleague, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ότι δεν τους χρειάζεται όλους, συζητήσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης της νέας τάξης πραγμάτων.

Η απόφαση ήταν δύσκολη, οι κριτές σύρθηκαν σε μια λύση που κανένας δεν ήθελε. Υποχρεώθηκαν να επιλέξουν λύσεις που δεν ήταν ευχάριστες για αυτούς. Ένοιωσαν ότι με τις επιλογές τους πιθανόν να έθεταν σε κίνδυνο την ενότητα του χώρου.

Παρόλα αυτά πήραν μια γενναία απόφαση, που δείχνει το υψηλό επίπεδο ευθύνης τους. Με δεδομένη τη μη συμμετοχή του προεδρείου στους αγώνες της Εuroleague -όπως άλλωστε ήταν φυσικό- διαμορφώθηκε λίστα των 15 κριτών (τόσους ζήτησαν) που θα χρησιμοποιηθούν προς το παρόν στο εν λόγο πρωτάθλημα.

Είναι δε αυτονόητο ότι η συμμετοχή των 15 στα Εθνικά Πρωταθλήματα και το Πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ θα είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. και όλους τους κριτές διεθνών αγώνων για την εξαιρετική θέση που κράτησαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον χώρο.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την στροφή της μπασκετικής μας διαδρομής και βέβαια να τονίσω ότι δεν είμαστε απροστάτευτοι.

Οι κανόνες που διέπουν τον χώρο μας δεν μπορούν ούτε να αλλάξουν, ούτε να αλλοιωθούν από ενέργειες και πράξεις που δεν πείθουν κανένα για τον λόγο ύπαρξής τους. Για τον λόγο αυτό, οι κριτές της Αττικής δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την ιδιωτικοποίηση του αθλήματος, πολύ δε περισσότερο τη δική τους”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο είσαι περήφανος για το έργο σου;

Νέα (σκληρή) ανακοίνωση από Φασούλα για Λιόλιο. Ο συνδυασμός «Πρώτα το Μπάσκετ» εξέδωσε άλ…